Ai carte, ai parte!

Ai carte, ai parte!

vineri, 23 mai 2014

Scârţâie pași pe zăpadă

copyright © 2013, Liliana Tirel

      Ninge cu fulgi uriaşi. Par fluturi ce zboară pe sub norii nevăzuţi.Se opresc din zbor, mângâind cu aripile lor tot ce întâlnesc în cale. Copacii par fantome pe care poposesc păsărele zgribulite, iar un câine calcă cu grijă pe puful zăpezii. Sub infinitul spaţiu, Carmen pare un mic fluture ce-şi mişcă aripile cu încetinitorul, încercând să se desprindă dintr-o lume cenuşie. Vrea să se prindă de braţele infinitului ...de unde să aducă bunătate, un trai mai bun, dorinţe realizabile şi împlinite pentru omenire. Doreşte să simtă oamenii în jurul ei, să trăiască în spiritul lor, să topească magma egoismului, minciunii; să estompeze diferenţele ce-i separă.
Mergând ca o mireasă sfioasă, Carmen înalţă privirea spre minunea naturii. Paşii scârţâie pe zăpadă, iar fulgii se topesc de faţa-i ce arde. Clădirile reci şi tăcute par monştri ce vor să-i devoreze visurile. Totuşi ... este minunat! O frumuseţe stranie, face ca sufletul ei să prăbuşească ziduri şi să înalţe munţi de gânduri. 
                                                                   *****
         Un gând aleargă la cunoscutul scriitor Paul Goma.Deşi nu-l cunoaşte personal, Carmen are o admiraţie deosebită faţă de activitatea revoluţionară şi literară a acestuia. Luna trecută s-au împlinit 34 de ani de când Paul Goma, soţia şi fiul său au fost siliţi să părăsească România. În noiembrie 1977, în urma activităţii iniţiate în cadrul,,Mişcării pentru Drepturile Omului'', cunoscutul scriitor devine refugiat politic în Franţa. Până la plecarea sa în exil, Goma este supravegheat şi hărţuit, arestat - bătut şi anchetat- eliberat la insistenţele organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului şi, în noiembrie, obligat să plece în exil.
                                                                  *****
          La prima oră a dimineţii, Carmen primeşte un telefon din Chişinău. Tatiana, prietena sa, este o susţinătoare înfocată a luptei duse pentru reabilitarea scriitorului şi acordării cetăţeniei româneşti.  În gândurile Tatianei, preşedinta unei Asociaţii Culturale din Iaşi - cum este Carmen - poate să-i dea o mână de ajutor în realizarea demersurilor iniţiate.

 - fragment din romanul,,Viaţa în cerc''- 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu